29 Aralık 2015 Salı

ÇOCUKLARA ÖYKÜLER:MİDOS KARTALI'NIN GÖZLERİ



Uzun zaman oldu yine değil mi buralara yazmayalı. Ama geri döndüm hem de muhteşem bir kitapla. Aslında Midos Kartalı'nın Gözleri pes etmeyen asla vazgeçmeyen acayip zeki bir çocuğun, kızıl saçlı Adem'in öyküsü. Ve de öyle güzel bir anlatımı var ki şu yaşımda ben bile sıkılmadan zevkle okudum. MEB neden 100 temel arasına bu eseri almadı şaşırdım öyle ki 10 yaş üstü çocuklar için son derece eğitici ve öğretici bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Başkahramanımız Adem, Bodrum'da Midos koyunda 5-6  yaşlarında gönüllü rehberliğe başlamış, son derece zeki, arkeolojiye meraklı ,koyu gezmeye gelen turistlerin de gözdesidir. Adem bir balıkçının üç oğlundan biridir oldukça çevik olması nedeniyle Kızıl Teke derler ona çevresindekiler. Ayrıca turistlere rehberlik yaparakta ev geçimine destek olmaktadır. Bir yaz okullar kapanmış fakat henüz turist sezonu açılmamıştır ve Adem'de o zamana kadar köyün keçilerini gütmeye razı olur. Aslında onun bu işteki amacı koyunları güderken aklındaki bir çok yeri keşfetmektir. Adem tüm bunları düşlerken sürüden bir oğlağın kaçtığını fark eder ve işte bu oğlağın peşine düştüğünde Midos Kral Mezarlarına giden tüneli keşfeder. Burası uzaktan bakıldığında tıpkı bir kartalın başı gibidir. Adem uzunca bir müddet bu sırrından kimseye bahsetmez. Ta ki turist mevsimi açılıpta Arthur ailesiyle tanışana dek. Arthur'ların küçük oğlu Chris ile sıkı bir dostluk kuran Adem, bu küçük dostuna büyük sırrını açar. Fakat olaylar onun tahmin ettiği gibi ilerlemez. Aslında çok sevdiği ve dostu olarak gördüğü Arthur ailesi dünyada arkeolojiye katkıları olan arkeolog bir çift olarak bilinse de tarihi eser kaçakcılığı yapmaktadırlar. Adem'i kaçırıp ondan mezarlara giden yolu tarif etmesini isterler. Fakat Adem bir türlü söylemez. Direnir,inat eder ve bir gün bu çiftin elinden kaçmayı başarır. İşte bundan sonra Adem'i büyük bir serüven bekler. Arthurlara yakalanmamak adına ülkesine uzun yıllar dönemez ve küçücük bir çocukken dünyanın çeşitli ülkelerinde tek başına mücadele etmek zorunda kalır. Bu uzun mücadele sonunda kendisine Ar adında bir dost edinir. Ve Ar Adem'in gerçek dostu olur. Tüm zor zamanlarda birbirlerini asla bırakmazlar. Fakat birgün Brezilya'da bir çiftlikte çalışmak için yola çıkan iki genç kendilerini aslında insanların denek olarak kullanıldığı bir merkezde bulurlar. Burada tarifi imkansız insanlar ve deneyler görürler. Burda inanılmaz kötü günler geçiren iki gencin bir dostu daha olur; Sarah. Babası Amerika'nın ünlü yargıçlarından olan Sarahta burada Ademlerle birlikte çok zor günler geçirir. Fakat birgün bu üç genç buradan kurtulmayı başarır. Sarah'ın babası Al ve Adem'i yardımlarından dolayı yanına alır ve okutur. Sonunda Adem planladığı gibi başarılı bir arkeolog, Al bilgisayar mühendisi ve Sarahta gazeteci olur. Bu üç gencin tek hayali Adem'in yıllarca ülkesinden uzak kalmasına sebep olan Arthur ailesinin yaptığı tarihi eser kaçakçılığını tüm dünyaya göstermek ve onlardan intikamlarını almaktır. Bu mücadelede bir de Chris onlara katılır. Çünkü Chris aslında zamanında Adem'in sırlarını Arthurlara açmak zorunda kalan onların himayesindeki zavallı,masum bir çocuktur. Ve de o da Sarah gibi gazeteci olmuştur.
Bu dört genç önce Arthurların tüm planlarını altüst ederler. Ve en büyük planı sona saklarlar. Biriktirdikleri parayla kocaman bir gemi yaptırırlar, Kızıl renkte. Ve bu gemi ile Türkiye'ye seyahat ederler. Adem yıllar sonra ülkesine ayak basmaktadır. Ve yarım kalan işini tamamlamayı planlamaktadır. Adem Türkiye'ye gelir gelmez Midos Krallarının Mezar keşfine çıkar. Bir çocukken keşfettiği tünelin içine kadar girer ve onu orada inanılmaz eserler beklemektedir. Gerçekten burada 41 kapılı kral mezarları vardır. Adem kendini bir tarihi eser kaçakçısı gibi tanıtıp Arthurlara bir mektup yazar ve onları buraya davet eder. Arthurlar elbette ki bu daveti kaçırmazlar. Al'ın tünel içine kurduğu sistem ile nasıl kaçakçılık yaptığını anlatan Arthur ailesinin tüm sırları herkes tarafından duyulmuş olur. Adem böylece hem çocukken hayalini kurduğu tünellerin keşfini yapmış hem de Arthur ailesinden intikamını almıştır.
  Fakat mezar içindeki 41. kapıda öyle bir şey yazmaktadır ki herkes şaşkına dönmüştür.
 Adem'in öyküsü böyleydi işte, başarı ve macera dolu. Çocukları azme ve başarıya yönelten bir öykü olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle ilköğretim çağı çocukları için okunması gereken bir kitap. Özeti biraz uzun oldu farkındayım ama ancak bu şekilde toparlayabildim. Keyifli okumalar...

1 yorum:

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...